Sävellyskilpailut

Pirkanmaan Pinna ry on kurssien lisäksi järjestänyt kaksi sävellyskilpailua. Kilpailujen tarkoitus on tuoda uutta pedagogista ohjelmistoa oppilas- ja harrastajaorkesterien käyttöön.


Pirkanmaan Pinna -sävellyskilpailu 2023

Kilpailun tarkoituksena oli tuoda uutta ja innostavaa, pedagogisen näkökulman omaavaa ohjelmistoa musiikkiopistojen jousi- ja sinfoniaorkestereiden käyttöön. Kilpailussa oli kolme eri sarjaa ja/tai tasokategoriaa kilpailusävellyksille, noudattaen musiikkiopistojen uusinta opetussuunnitelmaa:

1. Sinfoniaorkesteri, perustaso
2. Jousiorkesteri, perustaso
3. Jousiorkesteri, syventävät opinnot 

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat: säveltäjä, kapellimestari Atso Almila (pj), säveltäjä ja pedagogi Sanna Ahvenjärvi, säveltäjä Cecilia Damström, säveltäjä Antti Nissilä sekä MuT, kapellimestari Olli Vartiainen. Tuomariston sihteerinä toimi Janne Vanonen.

Kilpailun suojelija: Kalevi Aho.


Tulokset:

Ensimmäinen palkinto (2000 €): 
Benny Ojala: The Fiddler’s Quest

Jaettu toinen palkinto (á 1000 €):
Laraine Kaizer-Viazovtsev: Ajam Suomessa
Tomi Räisänen: Kalalle 
Robert Ruohola: Hangen värit

Kilpailun finaalikonsertti oli samalla ”Pinnan” sadannen kapellimestarikurssin päätöskonsertti. Konsertti on nähtävissä täällä: https://youtu.be/sCNSzLfsbYg.

Pirkanmaan Pinna -sävellyskilpailu 2020

Kilpailu juhlisti Pirkanmaan Pinnan 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kilpailun tarkoituksena oli tuoda esille uutta musiikkia nuorisopuhallinorkestereille ja saada julkaistua uusia puhallinorkesteriteoksia. Kilpailussa oli kolme eri tasokategoriaa kilpailusävellyksille: grade 2, grade 3 ja grade 4, joista yhteensä palkittiin kolme parasta teosta.

Finaaliin valitut kuusi teosta kantaesitettiin Pirkanmaan Pinnan kapellimestarikurssin päätöskonsertissa Vantaalla 15.11.2020. Kurssin kouluttajana ja sävellyskilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi
kapellimestari Atso Almila. Muut tuomariston jäsenet olivat Jukka-Pekka Lehto, Marja Ikonen sekä Anna-Leena Lumme. Kurssin orkesterina toimivat Vantaan musiikkiopiston A-puhallinorkesteri VAMOS ja Puhallinorkesteri Louhi.

Tulokset:

Ensimmäinen palkinto:
Sauli Saarinen: Festival Music

Toinen palkinto:
Jussi Lampela: If We Must Die

Kolmas palkinto:
Markku Viitasaari: Global Winds

Koronapandemian vuoksi konserttia ei voitu järjestää yleisötilaisuutena, mutta se on nähtävissä täällä: https://www.youtube.com/watch?v=bvJvUWGp7o8.