logo

Kouluttajat


Atso Almila

Atso Almila

Kapellimestari, säveltäjä Atso Almila on toiminut syyskaudesta 2007 alkaen Kuopion kaupunginorkesterin 2. kapellimestarina. Hän on toiminut Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestarina vuosina 1987-89; Joensuun kaupunginorkesteria hän johti vuosina 1993-2000 ja Kuopion kaupunginorkesteria vuosina 1995-2000. Almila oli Seinäjoen kaupunginorkesterin päävierailija vuosina 2000-2010. Tammikuussa 2010 hän aloitti Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena neuvonantajana, ja 2011 uudelleen orkesterin taiteellisena johtajana.

Almila on vieraillut säännöllisesti Suomen oopperayhdistyksissä, Kansallisoopperassa sekä sinfoniaorkestereissa, ulkomaisista lähinnä Ruotsissa, Irlannissa ja Sveitsissä. Huhtikuussa 2007 Almila teki kiertueen Itävallassa Wiener Jeunesse Orchestran kanssa; uusi kutsu tuli vuodelle 2011.

Almilan sävellystuotanto käsittää viisi oopperaa, neljä sinfoniaa, joista neljäs myös balettiteos, puhallinorkesteriteoksia, konserttoja useille soittimille, soolo- ja kamariteoksia sekä jousille että puhaltimille, teatteri- ja elokuvamusiikkia.

Almila oli 1990-luvulla kaksi perättäistä kautta Valtion Säveltaidetoimikunnan jäsenenä. Hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuonna 2005. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kultainen kunniamerkki Suomen orkesterielämän hyväksi tehdystä työstä myönnettiin Almilalle syksyllä 2006. Alun perin helsinkiläinen Almila on asunut Kuopiossa vuodesta 1996.

Almila opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla sekä kuoronjohtoa Harald Andersénin johdolla. Sittemmin hän on toiminut Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon yliassistenttina vuosina 1991-2002 ja lehtorina vuosina 2002-2010.

Syyskuussa 2010 ilmestyi Almilan kokoama kirja Vaistoa on vaikia opettaa, Atso Almilan ja Jorma Panulan keskusteluja kapellimestarin työstä, opettamisesta, musiikista ja elämästä.


Robert J. Ambrose

Robert J. Ambrose

Robert Ambrose opiskeli Boston College:ssa, Boston University:ssä ja Northwestern University:ssä, joista viimeisestä hän vastanotti musiikin johdon tohtorin arvonimen. Tällä hetkellä Ambrose toimii Georgia State University:ssä, missä hän muun muassa johtaa sinfonista puhallinorkesteria ja kouluttaa puhallinorkesterin johtajia.

Ambrose on johtanut orkestereita paitsi kotimaassaan myös Australiassa, Canadassa, Suomessa, Saksassa, Kreikassa, Hong Kongissa, Singaporessa ja Taiwanissa. Hän johtaa perustamaansa Atlanta Chamber Winds-orkesteria sekä Bent Frequency Cntemporary Music Enseble:ä.

Raine Ampuja

Raine Ampuja

Raine Ampuja (s. 1958) opiskeli käyrätorven soittoa, musiikin teoriaa ja orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa vuosina 1980-1988. Hän valmistui vuonna 1988 ja siirtyi Kaartin Soittokunnan kapellimestariksi. Vuonna 2006 Ampuja siirtyi Panssarisoittokunnan päälliköksi, josta tehtävästä hän palasi Kaartiin, kun hänet 1.3.2009 nimitettiin Kaartin Soittokunnan päälliköksi.

Raine Ampuja tunnetaan erityisesti puhallinmusiikin säveltäjänä ja sovittajana. Runsaan puhallinmusiikkituotannon lisäksi Raine Ampuja on säveltänyt paljon eri kokoonpanoille mm. Paavin Helsingin vierailun kunniaksi tilatun seremonia musiikin ja musiikkia Lahden MM-hiihtojen 2001 avajaisiin. Hänen tunnetuin puhallinorkesteriteoksensa Magic perustuu Kalevalaan.

Kouluttajana ja kapellimestarina Raine Ampuja on toiminut jo yli 20 vuotta eri rooleissa koti- ja ulkomailla ja on kirjoittanut puhallinmusiikista myös kaksi oppikirjaa. Ampuja on Suomen Puhallinorkesteriliiton ja Sibelius-viikkojen puheenjohtaja. Hän on perustamansa Puhallinorkesteri Uutiset -lehden päätoimittaja. Vuoden sotilasmuusikoksi hänet valittiin 1995 ja Klemetti-palkinto hänelle myönnettiin vuonna 1996. Hänelle on ansioistaan myönnetty sotilasansiomitali, sotilasmusiikkiristi ja Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki.


Tuomas Hannikainen

Tuomas Hannikainen

Tuomas Hannikainen (ent. Ollila) aloitti muusikonuransa viulistina. Hän suoritti Sibelius-Akatemiassa viulunsoiton diplomin vuonna 1988 ja kapellimestaridiplomin Jorma Panulan luokalta 1991. Hannikainen täydensi kapellimestariopintojaan legendaarisen professori Ilja Musinin oppilaana Pietarin konservatoriossa 1990-1992 ja 1993 Tanglewoodissa mm. Seiji Ozawan, Simon Rattlen ja Roger Norringtonin johdolla.

Tuomas Hannikainen on johtanut merkittävimpiä orkestereita Skandinaviassa, esimerkiksi Radion sinfoniaorkesterit Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan filharmonikoita. Euroopan ulkopuolella Hannikainen on johtanut mm. Calgaryn filharmonista orkesteria, Singaporen sinfoniaorkesteria, Malesian filharmonista orkesteria, useita australialaisia ja uusiseelantilaisia orkestereita, BBC Walesin ja BBC Skotlannin sinfoniaorkestereita, Ulsterin orkesteria, Rotterdamin filharmonikoita, Alankomaiden Radion sinfoniaorkesteria, sekä Frankfurtin ja Hannoverin radio-orkestereita.

Vuosina 1994-98 Tuomas Hannikainen oli Tampereen kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Hän on toiminut Tapiola Sinfoniettan, ja periodisoittimin soittavan Kuudennen kerroksen kapellimestarina. Vuoden 2009 alusta Hannikainen on toiminut yhtenä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin neljästä kapellimestarista. Tuomas Hannikainen on palkittu useista suomalaisen musiikin levytyksistään.

Tuomas Hannikainen on vuodesta 2011 lähtien toiminut Joroisten Musiikkipäivien taiteellisena johtajana.


Mark Heron

Mark Heron

Mark Heron on Nottingham Filharmonian ja Liverpoolin Mozart-orkesterin taiteellinen johtaja, Royal Northern College of Music:n orkesterinjohdon opettaja ja Manchesterin yliopiston orkestereiden kapellimestari. Vierailevana kapellimestarina Heron on työskennellyt mm. seuraavien orkestereitten kanssa: BBC Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic, Psappha, Philharmonia, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Pori Sinfonietta. Merkittävä, joskaan ei suurin, osuus Heronin repertuaarista on nykymusiikkia. Mark on myös arvostettu orkesterinjohdon opettaja monilla mestarikursseilla, mm Dulwich International Music Academy:ssä Pekingissä. Lisätietoja Mark Heronista löytyy täältä: www.markheron.co.uk/about.htm.

Petri Komulainen

Petri Komulainen

Petri Komulainen opiskeli käyrätorvensoittoa ja orkesterinjohtoa Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Freiburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa ja Baselin Schola Cantorumissa Sveitsissä. Komulainen valmistui Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin musiikin maisteriksi sekä esittävän säveltaiteen että orkesterinjohdon koulutusohjelmista 2008. Hän sai kolmannen palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 2006.

Petri Komulainen toimii päätyökseen Sinfonia Lahden käyrätorven varaäänenjohtajana. Hän on myös opettanut usean vuoden ajan Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon koulutusohjelmassa ja kapellimestarikursseilla sekä kouluttanut eri orkestereiden puhallinsektioita.

Petri Komulainen on vieraillut johtamassa useimpia suomalaisorkestereita, kuten Radion Sinfoniaorkesteria, Sinfonia Lahtea, Kymi Sinfoniettaa, Pori Sinfoniettaa, Tampere Filharmoniaa, Turun Filharmonista orkesteria, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria ja Oulu Sinfoniaa. Polyteknikkojen sinfoniaorkesterin kapellimestari Komulainen on ollut vuodesta 2005 alkaen.


Peter Ettrup Larsen

Peter Ettrup Larsen

Kapellimestari Peter Ettrup Larsen on opiskellut orkesterinjohtoa professori Jorma Panulan johdolla Sibelius-Akatemiassa, mistä hän valmistui vuonna 1993.

Sibelius-Akatemiassa apulaisprofessorina toimiva Larsen tekee opetustyönsä ohella uraa kansainvälisenä freelance-kapellimestarina. Hänellä on lisäksi diplomitutkinto klarinetinsoitosta Tanskan Kuninkaallisesta Musiikkiakatemiasta sekä maisterin tutkinto musiikkitieteestä ja retoriikasta Kööpenhaminan yliopistosta.

Larsen on tehnyt lukuisia kapellimestarivierailuja ja hänen repertoaariinsa kuuluu niin klassista kuin rytmimusiikkia ja myös oopperaa ja balettia (esim. Suomen Kansallisbaletin 80-vuotisjuhlaesitykset). Larsen on julkaissut monia kirjoituksia ja pitää luentoja erityisesti kehon kielestä ja musiikillisesta viestinnästä.

Kirjoittajana Peter Ettrup Larsen on myös tehnyt 137 viitettä Tanskan johtavaan musiikkitietosanakirjaan Gads Musikleksikon, ja hän on kirjoittanut kirjan Mød dirigenten (Tapaa kapellimestari - saatavilla vain tanskaksi), jossa hän paljastaa "ammattisalaisuutensa" niin kapellimestariksi opiskeleville kuin tavalliselle yleisöllekin. Säveltäjänä Larsen on erikoistunut lastenmusiikkiin. Vuonna 2003 hän julkaisi "Peters Sangbog" (Peterin Laulukirja).

Larsen soittaa myös pianistina Radio Salon Triossa sekä klarinetistina The New Orleaners-yhtyeessä.


Anna-Leena Lumme

Anna-Leena Lumme

Anna-Leena Lumme on valmistunut vuonna 2003 Pirkanmaan Ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi(AMK) pääaineenaan trumpetti. Orkesterinjohdonopinnot alkoivat Oulussa 1997 Ari Angervon ja Juha Piston johdolla ja jatkuivat Tampereella kapellimestariluokalla Juha Törmän opissa. Anna-Leena valmistui puhallinorkesterikapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta 2013 erinomaisin arvosanoin pääopettajanaan Peter Ettrup Larsen. Anna-Leena on täydentänyt opintojaan mestarikursseilla mm. Atso Almilan, Tuomas Hannikaisen ja Jorma Panulan opissa.

Anna-Leena on työskennellyt trumpetinsoitonopettajana ja orkesterinjohtajana useissa musiikkiopistoissa Tampereen seudulla. Vuodesta 2002 alkaen hän on toiminut Ylöjärvellä sijaitsevan Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston trumpetinsoitonopettajana ja puhallinorkestereiden johtajana. Kesäisin hän opettaa trumpetinsoittoa ja johtaa puhallinorkestereita Limingan, Lohjan ja Partaharjun musiikkileireillä. Orkesterihjohdon assistenttikouluttajana hän on toiminut Partaharjun ja Limingan leireillä.


Jorma Panula

Jorma Panula

Jorma Juhani Panula (1930 Kauhajoki) on suomalainen kapellimestari. Panula tunnetaan myös säveltäjänä, sovittajana ja erityisesti Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon opettajana vuosina 1973-1993. Hänen opissaan ovat olleet muun muassa kapellimestarit Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Sakari Oramo, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Mikko Franck, Pietari Inkinen ja Santtu-Matias Rouvali. Mestarikursseja Panula on pitänyt mm. Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Italiassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Australiassa, ja viime aikoina myös Kiinassa, Meksikossa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Panula tunnetaan ärhäkkänä ja temperamenttisena muusikkona ja pedagogina, joka ei peittele pohjalaista taustaansa.

Vaasassa on järjestetty vuodesta 1999 lähtien noin joka kolmas vuosi Jorma Panula -kapellimestarikilpailu, jonka voittajat ovat 1999 virolainen Olari Elts, 2003 suomalainen Eva Ollikainen, 2006 liettualainen Vytautas Lukočius ja 2009 bulgarialainen Yordan Kamzhalov. Vuonna 1997 Panulalle myönnettiin Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian musiikkipalkinto ja 2006 Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Jorma Panulalle akateemikon arvonimen.


Juha Törmä

Juha Törmä

Orkesterinjohdon kouluttajalla, kapellimestari Juha Törmällä on takanaan monipuolinen muusikon koulutus. Valmistuttuaan pianonsoitonopettajaksi Tampereen konservatoriosta Törmä jatkoi musiikkiopintojaan Sibelius- Akatemiassa, jossa pääinstrumenttina oli pasuuna. Kapellimestariopintonsa hän aloitti Osmo Vänskän johdolla ja jatkoi niitä Jorma Panulan kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa. Orkesterinjohdon diplomitutkinnon Törmä suoritti 1992. Kuoronjohtoa hän opiskeli Matti Hyökin ja Heikki Liimolan johdolla, ja suoritti myös kuoronjohdon diplomitutkinnon 1997.

Orkesterinjohdon kouluttajana Törmä aloitti pian kapellimestariopintojensa jälkeen. Orkesterinjohtoa hän on opettanut muun muassa Pirkanmaan ja Jyväskylän ammattikorkeakouluissa sekä kouluttanut sotilaskapellimestareita. Tällä hetkellä hän työskentelee vapaana sovittajana ja orkesterinjohdon opettajana. Näiden tehtävien lisäksi hän toimii kahden kamarikuoron taiteellisena johtajana.


Olli Vartiainen

Olli Vartiainen

Olli Vartiainen (s. 1964) valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta 2010. Kehittäjäkoulutuksen opinnäytetyössään hän käsittelee oppilasorkesterinjohtamista. Hanketta ohjasivat Atso Almila, Kari Kurkela ja Géza Szilvay. Musiikin maisterin tutkinnon hän suoritti solistisella osastolla 1995 pääaineenaan viulu.

Vartiainen vastaa orkesterinjohtamiskoulutuksesta Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksenosastolla ja lisäksi hän on toiminut alan kouluttajana myös täydennyskoulutuksen kursseilla. Hän on luennoinut oppilasorkesteritoiminnasta Suomessa ja ulkomailla sekä kirjoittanut aiheesta artikkeleita alan julkaisuihin.

Vartiainen työskentelee orkesterinjohtajana ja viulunsoitonopettajana Länsi-Helsingin ja Espoon musiikkiopistoissa. Aiemmin hän on toiminut samoissa tehtävissä useissa Pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksissa. Hän on johtanut Savonlinnan valtakunnallista musiikkileiriä vuodesta 1996 sekä opettanut ja johtanut orkestereita myös useilla muilla musiikkileireillä. Oppilasorkesterit ovat esiintyneet hänen johdollaan mm. Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Unkarissa, Venäjällä ja Färsaarilla. Vartiaisella on orkesterisoittokokemusta useista eri ammattiorkestereista.